Tips

An urban treasure: An attic in the city center

An urban treasure: An attic in the city center


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

When a hidden treasure takes time to come to light, its discovery is even more rewarding. That is what happened in this penthouse. In principle, its great value lay in the location, right in the center of Madrid. But once the architecture studio Espacio Acorde was in charge of the reform, the surprises followed. The terrace The original had been covered twenty years ago, so that the rooms attached to it became sad spaces, without natural light or ventilation. At the moment when the walls and the roof of the terrace were demolished, the house revealed its enormous decorative potential. The rooms, formerly dark and suffocating, became a open space composed of the living room, dining room and kitchen. Now, light circulates freely through each of these environments, and the possibility of opening the windows to facilitate the entry of fresh air, it vivifies them.

The architects Santiago Arranz and Miguel de la Rocha decided to reproduce in this open space the same rhythm of holes that the facade had. In fact, they used brick seen inside, a nod to the material usually used towards the street, and they kept the same openings that the building had, but with glazed doors from which you access the terrace. To guarantee energy efficiency in a space so open to the outside, lacquered aluminum doors and Venetian slats with adjustable slats were used, which, when closed, maintain optimum sealing.

Another pleasant surprise that hid the house was discovered by removing the false ceiling. Behind him, an impressive network of wooden beams which, in addition to aesthetic, significantly raised the height of the ceilings. The state of abandonment to which the passage of time had subjected them forced the beams to be treated and reinforced in certain areas to guarantee structural safety, but the work was undoubtedly worthwhile.

The choice of new materials was another of the great achievements of the reform. The attic owners wanted a house of industrial style, and the Chord Space study looked for those that reflected a air factory, but without the need for large disbursements.

KITCHEN MATERIALS

The floor and base of the breakfast bar was made in Viroc, a material made of wood and cement that is usually used outside. However, in this case it was used to boost the industrial air of the house, according to its loft distribution.

Slate was installed on the cooking front. Its black finish - in tune with that of the countertop - highlights immaculate furniture and visually delimits the kitchen space. In addition, the board harmonizes well with the appliances and the socket, all of them made of stainless steel.

Advertising - Continue reading under Recovered Terrace

When the owners acquired the house, the terrace had been covered for years. The reform allowed rescuing it again and returning its original function as a pleasant outdoor space.

The boat bed, table and chairs were purchased at the DecorAcción antique market.
The cushions and fiber baskets that hide pots are from Primark.

Bicolor Baskets

They are an extension of the trend imported from the Nordic countries that paints the legs of chairs and tables in a different color, as socks. Here,
The turquoise base enhances the design lines.

Rustic wooden table

On the terrace, the dining area was decorated with a rustic wooden table painted in turquoise with aged finish, and metal chairs of industrial air. Next to the wall, square terracotta planters house decorative plants.
Crockery, individual fiber and vases, from Los Peñotes. The turquoise shawl is from Zara Home.

Patterned paper with tropical vegetation

As soon as you enter, surprise the paper stamped with tropical vegetation that even covers the entrance door. Its foliage converts a small hall - whose only function is the passage to the rest of the house - in a character entrance.

The mirror with golden frame evokes the sun and the armchair invites you to sit and enjoy a suggestive atmosphere.

Paper and mirror, by Marantikk. Armchair, from Galleries 49. On it cushions, from Primark. The fiber basket is from Maisons du Monde.

Wooden mobile panels

The architecture studio Espacio Acorde designed a construction element with mobile wooden panels to separate the day and night areas.

The sheets, when sliding, hide or look away from the work shelf. Sofa and table, by Maisons du Monde. Above it, vases and orange baskets, by Guáimaro. Cacti and metal cups are from Primark. In the bookstore, details, by Guáimaro and Primark.

Two sofas

Two sofas, facing each other. This type of distribution is ideal in shared spaces, since seats visually delimit
An environment. Here, just take a look to understand that the seating area is formed
for the sofas and furniture that are left between them.

Beamed ceilings

Enhance its beauty with elements that hold each other at different heights. Like this lamp, made by the owner with copper cap bulbs and decorative filaments.

Facing sofas

The living room was furnished with two facing sofas and a light blue table. The area was distributed next to the bioethanol fireplace installed in the wall.

At the bottom of the image you can see how the panel, when sliding to the right, allows the passage to the bedrooms.

On the chimena, aromatic candles, by Guáimaro. Carpet by Los Peñotes.

Living and kitchen area

Living area and kitchen share the same space. Without partitions that compartmentalize them, a greater sense of depth and breadth is achieved.

Cushions made with Gastón and Daniela fabrics: they are the Albuquerque model, with green stripes; Plantation, of flowers; Nairobi, with geometric and Masai motifs, striped. The fiber cushion is from Primark.

Fireplace

It is a bioethanol model that does not generate waste and, therefore, its installation does not require smoke output. Perfect for urban homes, it works with adjustable burners and emits water vapor.

Breakfast bar

The kitchen was separated from the living room by a breakfast bar. Its height, similar to that of the bars, facilitates a more playful use of this area.

The stools, in copper finish, match with
the corner end of the bar and with the angles that strengthen the countertop.

Environment designed by the Mariluz Kitchens Studio. Stools, by Leroy Merlin. Accessories and utensils, from A Loja do Gato Preto.

Kitchen and sofa

So that there were no doubts about the space that belongs to the kitchen and the one that corresponds to the breakfast bar, the latter was designed at a higher height than the work and cooking areas.

In addition, its envelope was made of wood and distributed in the form of L; Its short end, with a bottom greater than the rest of the bar, allows to have an auxiliary work surface both in the kitchen and at the bar, when you want to prepare cocktails or a snack for the guests.

Windows in the dining room

The architects Santiago Arranz and Miguel de la Rocha installed the dining room in the less spacious area of ​​the attic. Although no door separates it from the living room or kitchen, the atmosphere gains privacy under the sloping roof. Its three windows, one roof and two open
to the terrace, they bathe it in natural light and flood it with joy.

Table runner

It is usually used to replace the tablecloth during a meal or dinner. But it can also play a decorative function if you keep it in the center of the table, as the base of a still life formed by candlesticks, vases ...

Integrated headboard

In the master bedroom, the bed leaned against the wall, under a niche that acts as a headboard and bedside table. Made on site, it was coated with a mineral-charged paint that oxidizes over time and simulates the finish of corten steel.

To his left, a door in the wall hides a closet that takes advantage of the storage space.
Duvet cover, fiber carpet and baskets, Zara Home. Mantas, by Los Peñotes and Zara Home. Cushions: striped, Guáimaro, and geometric, Los Peñotes. Copper lamp, from Primark. The accessories on the shelf were purchased at
To Loja do Gato Preto and Zara Home.

Bathroom

The bathroom integrated in the owners' bedroom was coated with microcement. The washbasin cabinet was designed in the same material, with wooden drawers that add a note of warmth to the environment.

Accessories, from A Loja do Gato Preto. The towels are from Ikea and A Loja do Gato Preto.

Microcement

Waterproof and resistant, this material is installed without joints. It combines well with sinks, faucets and accessories of pure lines. If your appearance seems somewhat coarse, tint it with artificial or natural flowers.

Housing plan

Housing plan.



Comments:

  1. Hania

    Anyway.

  2. Ardolph

    I'd like to talk to you.

  3. Fausida

    I agree with all of the above-said.

  4. Jani

    The blog is super, everyone would be like that!

  5. Dajar

    is understood in two ways like this



Write a message